Jeg er en helt normal person. Jeg er student. Jeg er 26 år. Jeg gjør ting rett. Jeg gjør ting feil. Jeg utdanner meg i helsevesenet fordi jeg ønsker å hjelpe folk, og fordi det gir meg glede å jobbe med pasienter. Jeg har hatt en ganske vanlig oppvekst med fotball, skole og venner, i den rekkefølgen. Jeg liker å se på fotball og møte venner for en øl eller to. Jeg var til og med på kretslaget i fotball i Oslo en gang i tiden. I tillegg så hender det seg at jeg er trans.  

Endret bildet ditt av meg seg med en gang du leste den forrige setningen? 

Sier ikke det ganske mye om hvor mye du faktisk legger i den kjønnsidentiteten jeg tilfeldigvis har? 

Den følelsen av familiaritet du hadde etter å ha lest de første 9 setningene. Borte på et halvt sekund.

Nå skal jeg forsvare deg litt, jeg tenkte selv at transpersoner bare var en gjeng med raringer som bare eksisterte på reality-tv eller i veldig alternative deler av samfunnet. Jeg er trans selv og tenkte dette. Det var ikke før jeg møtte en venninne av meg som også er trans at jeg skjønte at det kunne være jeg hadde en litt forvirret virkelighetsoppfatning på dette temaet. Denne venninnen min er også en helt vanlig student, og hvis du hadde sett henne på gata hadde du bare sett en helt vanlig jente. 

Det å møte henne revolusjonerte virkeligheten min. Jeg hadde tenkt at hvis jeg gjorde noe med den kjønnsdysforien jeg hadde kjent på siden jeg var liten, så ville verden kollapse og alle dører lukkes. Jeg har da ikke noe mer lyst til å bli sosialt utestengt eller miste karrieremuligheter enn noen andre. Jeg er like ambisiøs og interessert i å få gjort det jeg ønsker å få til mens jeg er på denne jorda. Det tenker jeg også det er min rett å få muligheten til, på lik linje med alle andre. 

Så i fjor så tok jeg endelig et oppgjør med kjønnsdysforien min og begynte på hormoner. Det var en prosess jeg hadde utsatt altfor lenge på grunn av mange av de tankene jeg har nevnt over. I dag så har jeg det fantastisk mye bedre både fysisk og psykisk. Jeg har først innsett nå hvor langt nede jeg har vært psykisk nå når jeg har det bedre. Jeg begynner å kunne være lykkelig uten å måtte gjøre noe eller å prestere for andre. 

Jeg møter nesten bare folk som tar meg godt i mot og som aksepterer meg for den jeg er. I skole, jobb og sosiale situasjoner. Det selv om jeg ikke enda ser ut som den mest feminine jenta du har sett. Det tar litt tid disse hormonene dessverre 😅 Men sakte men sikkert føler jeg at jeg blir meg selv mer og mer for hver eneste dag som går.

Nå er det at jeg er trans en liten del av det som utgjør det fulle meg. Det er ikke lenger en like big deal som jeg trodde det var eller skulle være.

Det er lov å være uenig med kjønnsidentiteten min. Jeg vet at noen folk bare synes det er noe tull og kan ikke forstå seg på oss transpersoner i det hele tatt. Andre har noe i mot det fordi religionen deres sier at alt som bryter med de kjønnsnormene eller seksualiteten som ikke er 100% A4 er totalt forkastelig eller i hvert fall ikke noe som er akseptabelt. Og du har like mye rett som meg til å tenke og mene hva du vil, selv om jeg ikke nødvendigvis er enig. I det hele tatt. 

Jeg er selv troende, selv om jeg ikke nødvendigvis vil si jeg tilhører en spesifikk religion, og har stor respekt for at folk skal kunne tro og mene det de vil. At noen skal inn i mitt liv og bestemme hva jeg skal gjøre med mitt liv og mine tanker syns jeg derimot overhodet ikke er greit. 

Du skjønner deg kanskje ikke på hvordan det er mulig at en jente kan bli født i en guttekropp eller motsatt. Du tenker at det gir absolutt null mening. Du tenker kanskje til og med at jeg er psykisk syk eller forvirra. 

Svaret mitt til forvirrelsen du opplever rundt folk som er trans er dette; Hvordan tror du jeg følte meg når jeg vokste opp? Jeg anser meg selv som en ganske logisk person og tenkte selv gjennom hele oppveksten min at det ga null mening at jeg var født jente i en guttekropp. Jeg tenkte de tankene ville gå bort en eller annen gang. 

Virkeligheten jeg måtte innse til slutt er at de tankene gikk aldri vekk uansett hva jeg fylte hverdagen min med. Og jeg fikk det stadig verre psykisk jo lenger bort jeg kom fra den jeg egentlig visste jeg var inni meg. Jeg prøvde å være så macho jeg kunne for å skjule at jeg egentlig ikke fantes særlig maskulin av meg. Jeg kopierte andre menns oppførsel selv om den var totalt unaturlig for meg. Og folk så på et eller annet plan gjennom meg, at det ikke var autentisk, uansett hvor overbevisende jeg kunne forsøke å være.

Til slutt måtte jeg akseptere nederlag og se at hvis ikke jeg gjorde noe med det her så ville jeg ende opp som vanvittig ensom og ulykkelig, eller enda verre kanskje ikke vært her i det hele tatt lenger. Siste punkt er der noen transpersoner som utsetter kjønnskiftet sitt for lenge ender opp, dessverre. 

Og ja jeg syns fortsatt selv heller ikke det er logisk at jeg er født i feil kjønn. Det er jo ikke logisk i det hele tatt når du tenker over det, men tingen er at det er virkeligheten min. Virkeligheten min er at jo mer kvinnelig jeg blir og lar meg selv oppføre meg, jo bedre har jeg det. Jo mer jeg ser ut som enn kvinne og jo mer folk behandler meg som det, jo bedre har jeg det med meg selv. 

Syns du det da egentlig er så viktig om du er enig med kjønnsidentiteten min eller ikke?