Hvis du har strekkmerker som mann så er det tigerstriper. Hvis du har strekkmerker som dame så er du bare ikke like pen lenger. 

Er du høy som mann så er du ettertraktet. Hvis du er en høy dame så gjør du folk litt ukomfortable.

Hvis du viser fram kroppen din som mann så er det ingen som gløtter et øye. Du får kanskje til og med skryt for å være så flittig og ta godt vare på deg selv og kroppen din. 

Hvis du viser fram kroppen din som kvinne er du hore eller lett på tråden eller du bidrar til økt kroppspress. Hvis du går på treningsstudio i en tettsittende treningstopp med synlig mage kan du få beskjed om å kle på deg. 

——————————————————————————————————–

Jeg leste her om dagen at 22 prosent av alle unge jenter selvskader seg. Rundt 10 prosent av unge gutter gjør det samme. Det er en helt sinnsyk statistikk spør du meg, og gjør meg egentlig bare veldig lei meg. 

Kan noe av den forhøyede verdien hos jenter være knyttet til utseende og selvbilde problematikk? 

Mange barn og unge sliter med å ikke føle seg bra nok knyttet til utseendet sitt.

En rapport viste nylig at barn og unge helt ned i 12 års alderen ønsker å endre på utseendet sitt og føler seg utsatt for kroppspress.

Årsaker

Hva kommer det av? Er det sosiale media som konstant påminner oss om hvordan vi bør se ut og hvem vi burde være som?

Er det vakre influensere og atletiske idrettsutøvere som får oss til å føle oss som vi ikke er bra nok? 

Eller er det en generell utseendefiksasjon og selvbilde problematikk i samfunnet generelt som er årsak til at unge jenter (og gutter) vurderer plastisk kirurgi før de er myndige?  

Standarder for skjønnhet

Det er umulig å møte alle de standardene som finnes for skjønnhet som kvinne.  

Det er så mange standarder, og de forandrer seg hele tiden. Hvis du skal forsøke å møte dem alle sammen så må du være tynn, curvy, syltynn og atletisk på samme tid. Det er rett og slett ikke mulig å være alt på en gang og møte de evig endrende standardene for skjønnhet. 

Det gjør nok at en del jenter ender opp med å ikke føle seg bra nok uansett hvordan de ser ut og hva slags kategori de faller inn i. 

Hvis man er brunette så vil man være blond, hvis man er blond så vil man være brunette. Hvis man har store pupper vil man ha små pupper. Hvis man har små pupper så vil man ha store pupper. Hvis man har liten rumpe vil man ha stor rumpe. Hvis man har stor rumpe så vil man ha liten rumpe. Hvis man er tynn så kan man få beskjed om at man burde spise mer. Er man litt overvektig så kan man få beskjed om å slanke seg eller trene mer. Du skjønner poenget mitt.  

Jeg som er trans har kjent mye på et økt fokus på kropp og utseende etter jeg nå har skiftet kjønn. Det har blitt gjort klart for meg allerede nå (9 måneder inn i hormonbehandlingen) at mye av verdien jeg har som kvinne er knyttet opp mot hvor attraktiv eller ikke jeg er. 

Jeg har fått mer kommentarer på utseendet mitt nå etter 9 måneder som kvinne enn jeg har fått et helt liv i det motsatte kjønn. Det er jo ganske fortellende i seg selv. 

Det er kommentarer som kommer både fra menn og kvinner. Det har både vært positive og negative kommentarer. 

Hvordan det føles ut å vokse opp som mann

Det positive med å ha vokst opp som gutt er at jeg har sluppet unna en del av det fokuset som både menn og kvinner har skyld i ovenfor spesielt unge jenter relatert til utseende. 

Moren min og faren min hadde et avslappet forhold til kropp og helse, og jeg var selv alltid veldig aktiv som yngre. Jeg var stort sett ganske glad i meg selv, selv om jeg også hadde mine usikkerheter som alle andre. 

Det var ingen som nagget på meg om å holde vekta eller som kommenterte på utseendet mitt i noen særlig grad når jeg vokste opp. Jeg slapp den konstante korrigeringen og vurderingen på utseende og personlighet det virker som så mange jenter har vært gjennom. 

Som gutt, eller i sosialiseringsprosessen som gutt, så blir det kommunisert til deg at det er fritt frem for å være stolt av kroppen din. Det er bare se på store influensere som The Rock eller Cristiano Ronaldo. Du hører ingen snakke om at de burde kle på seg eller at de er for muskuløse når de legger ut et bilde av kroppen sin. De blir faktisk hyllet for den kroppen de har arbeidet for. 

For å generalisere så bryr samfunnet seg ekstremt mye mindre om hvordan du ser ut som mann. Du er som mann ikke noe særlig mindre attraktiv i datingmarkedet eller i livet generelt basert på hvordan du ser ut.

Det tror jeg gjør at mange flere menn har et mer uproblematisk forhold til kroppen og utseendet sitt. De driter rett og slett litt i det, og finner mestring og selvtillit i andre arenaer enn kun det som gjelder skjønnhet. 

Fokus

Som kvinne er utseendet ditt et fokuspunkt uansett hvilken kategori du faller inn i. Er du for atletisk og muskuløs kan du få høre at du er mann. Er du overvektig så kan du få høre at du burde slanke deg. Er du tynn så kan du få du beskjed om å spise mer. 

Stikkordet er at utseende og kropp er et enormt fokuspunkt når det gjelder kvinner. Dette fokuset blir formidlet både fra menn og kvinner. 

Det er bare å se tilbake på hvordan bildet av Marit Bjørgen som 2012 tok imot en pris på idrettsgallaen skapte harnisk i norsk media. Hun viste frem armene sine (som hun all rett til), og fikk på den tiden til og med beskjed om å dekke seg til fordi det var et så stort fokus rundt kroppen hennes. 

Dessverre virker det dessverre som om du får beskjed om at du ikke er bra nok, eller ikke ser bra nok ut som kvinne, uansett hvilken kropp eller utseende du skulle ha.  

Løsningen

For meg er løsningen dette og det er støttet av forskning: 

Vi trenger mindre fokus på kroppen og utseendet til jenter. 

Foreldre og samfunnet generelt bør la være å fortelle unge jenter hvordan de ser ut eller hvordan de bør se ut. Vi bør la være å fokusere så mye på utseendet til unge jenter (og gutter).  

Til slutt vil jeg si at det selvfølgelig også er helt lov som både kvinne og mann å være opptatt av utseendet sitt og å ta vare på den kroppen man har. Vi har tross alt bare en kropp og vi har lov til å både være fornøyd med den kroppen vi har, og å ta vare på den som vi ønsker. 

Det vi må slutte med er den evige korrigeringen av hverandre, og den kontinuerlige vurderingen vi gjør av oss selv og andre knyttet til kropp og utseende. 

Det er vi alle, ikke bare skjønnhetsindustrien og influensere skyldig i. 

Ha en fin dag <3